כל מה שרציתם לדעת על PRIVATE EQUITY (פרייבט אקוויטי) : אסטרטגיות, גודל השוק ומגמות
PRIVATE EQUITY(PE) הוא כוח משמעותי בנוף הכלכלי הגלובלי. הוא כולל השקעה בחברות פרטיות—כאלו שאינן רשומות בבורסות הציבוריות—עם מטרה להשיג תשואות משמעותיות על ההשקעה באמצעות שיפור אסטרטגי ומכירה בסופו של דבר. מאמר זה עוסק במהות ה PRIVATE EQUITY האסטרטגיות השונות הננקטות, גודל השוק הנוכחי והמגמות האחרונות המעצבות את התחום.
מהו PRIVATE EQUITY?
פרייבט אקוויטי מתייחס להשקעה בחברות פרטיות או בחברות ציבוריות שמיועדות להפוך לפרטיות. בניגוד להשקעה באקוויטי סחיר הכולל רכישת מניות של חברות רשומות בבורסות, פרייבט אקוויטי כולל השקעה ישירה בחברות או רכישתן לחלוטין. המטרה היא לשפר את ערך החברה לאורך זמן ולמכור אותה בסופו של דבר לרווח.
השקעות פרייבט אקוויטי בדרך כלל מכוונות לחברות שאינן פועלות במלוא הפוטנציאל שלהן או שעוברות שינויים משמעותיים, כמו חברות הנמצאות בקשיים פיננסיים או אלו עם פוטנציאל לצמיחה משמעותית. חברות PE מספקות לא רק הון אלא גם הדרכה אסטרטגית, שיפורים תפעוליים ומומחיות ניהול כדי להעצים את ערך החברות שבפורטפוליו שלהן.
מהן האסטרטגיות המרכזיות בעולם הפרייבט אקוויטי?
חברות פרייבט אקוויטי משתמשות במגוון אסטרטגיות כדי להשיג את מטרות ההשקעה שלהן. כל אסטרטגיה מכוונת לסוגים שונים של חברות ומערבת גישות שונות לניהול השקעות. הנה חלק מהאסטרטגיות הנפוצות ביותר:
- BUYOUT- רכישות, כולל רכישות ממונפות (LBOs), כוללות רכישת חברה והשתלטות על פעולתה. ברכישת LBO טיפוסית, חברה פרטית משתמשת בקומבינציה של הון וסכומים משמעותיים של כסף מושאל (מינוף) כדי לרכוש חברה. המטרה היא לשפר את ביצועי החברה ובריאותה הפיננסית, ובסופו של דבר למכור אותה לרווח.
- צמיחה- GROWTH- ההשקעות בחברות בצמיחה מתבצעות בחברות בוגרות יחסית שמחפשות הון להתרחבות, כניסה לשווקים חדשים או מימון יוזמות עיקריות. בניגוד לרכישות, השקעות בצמיחה אינן כוללות השתלטות על החברה. במקום זאת, הן מספקות מימון כדי להאיץ את הצמיחה ולהשיג מטרות אסטרטגיות.
- הון סיכון- הון סיכון (VC) הוא תת-קטגוריה של פרייבט אקוויטי שמתמקדת בהשקעה בחברות בשלב מוקדם עם פוטנציאל צמיחה גבוה. משקיעי VC מספקים הון לסטארטאפים ולעסקים חדשים בתמורה למניות, ולעיתים קרובות הופכים למעורבים פעילים בפיתוח החברה.
- נכסים בקשיים DISTRESSED- השקעה בנכסים במצוקה כוללת רכישת חברות הנמצאות בקשיים פיננסיים או העומדות בפני פשיטת רגל. חברות פרייבט אקוויטי המתמחות בנכסים במצוקה שואפות לשקם ולהפוך את החברות הללו, ולבסוף למכור אותן ברווח לאחר שהן יציבות.
5.שוק משני Secondary- מתייחסות לרכישת מניות או זכויות השקעה בשלב מאוחר יותר בחיים של חברה או קרן השקעה, ולא בשלב ההשקעה הראשוני או בשלב הסיבוב הראשוני של ההשקעה.
במקרה של קרנות השקעה פרטיות (venture capital), השקעות secondary מתייחסות לרכישת חלקים מההחזקות של המשקיעים הקיימים בקרן, כלומר, לקנות את חלקם של משקיעים קיימים, שיכולים לרצות למכור את השקעתם לפני סיום חיי הקרן.
היתרון בהשקעות מסוג secondary הוא שהן עשויות להציע הזדמנויות לרכוש מניות או נכסים במחירים הנראים אטרקטיביים יותר, שכן לעיתים יש יותר מידע על החברה או הקרן מאשר בשלב ההשקעה הראשוני.
מהו גודל השוק של הפרייבט אקוויטי?
שוק הפרייבט אקוויטי חווה צמיחה משמעותית בעשורים האחרונים. לפי נתונים מ-Preqin ומקורות אחרים בתעשייה, נכון לשנת 2024, שוק הפרייבט האקוויטי העולמי מוערך בלא פחות מ-7 טריליון דולר בנכסים תחת ניהול (AUM). הצמיחה הזו משקפת את הפופולריות ההולכת וגדלה של הפרייבט אקוויטי כקטגוריית השקעה ואת תפקידו המתרחב בכלכלה הגלובלית.מדובר במאות עסקאות מידי שנה כאשר השווקים הגדולים ביותר בפרייבט אקוויטי הם ארצות הברית ואירופה, עם פעילות הולכת וגדלה באסיה ובשווקים מתעוררים.
הצמיחה בשוק נובעת ממספר גורמים, כולל החיפוש אחר תשואות גבוהות בסביבה של ריבית נמוכה, התפתחותה של השקעה מוסדית מתקדמת ויכולתן של חברות פרייבט אקוויטי להוסיף ערך באמצעות ניהול פעיל.
מהן המגמות האחרונות בתחום הפרייבט אקוויט?
תחום הפרייבט אקוויטי הוא תחום דינמי, המשתנה באופן מתמיד בתגובה לתנאים כלכליים, חידושים טכנולוגיים ותחליפים של העדפות המשקיעים. הנה חלק מהמגמות האחרונות שמעצבות את תחום הפרייבט אקוויטי:
- מיקוד מוגבר בגורמים סביבתיים, חברתיים ומנהליים (ESG)
ישנה עלייה במיקוד בגורמי ESG בפרייבט אקוויטי. משקיעים דורשים יותר ויותר מחברות PE לשלב גורמי ESG בקבלת החלטות השקעה ובפעילותן. מגמה זו משקפת שינוי חברתי רחב יותר לכיוון השקעה אחראית וברת קיימא ולהשקעות עם השפעה ((IMPACT: מיקוד בהשקעות המניבות השפעות חברתיות וסביבתיות חיוביות לצד תשואות פיננסיות.
- השקעות מונחות טכנולוגיה
הטכנולוגיה ממשיכה להיות גורם מרכזי בהשקעות פרייבט אקוויטי. חברות PE משקיעות יותר ויותר בסטארטאפים ובחברות שעוברות טרנספורמציה דיגיטלית. עלייתה של אינטליגנציה מלאכותית (AI), למידת מכונה וטכנולוגיות מתקדמות אחרות מציעה הזדמנויות חדשות ליצירת ערך..
- מבני עסקאות ואופציות מימון מגוונים
חברות פרייבט אקוויטי הופכות ליותר יצירתיות עם מבני העסקאות ואופציות המימון. זה כולל שימוש בכלים פיננסיים חדשניים, מודלים מימון היברידיים ופתרונות מותאמים לצרכים שונים של השקעות.בהקשר הזה נציין גם את המגמה של השקעות משותפות (CO-INVEST): הזדמנויות למשקיעים מוגבלים להשקיע לצד הקרן העיקרית.
- תחרות מוגברת
ככל שתחום הפרייבט אקוויטי ממשיך למשוך הון משמעותי, התחרות על עסקאות איכותיות התגברה. זה הוביל לעליות בהערכות וללחצים להשיג תשואות מצוינות. אנו מזהים הערכות מחירים גבוהות שנובעות מתחרות גוברת שמביאה לעליית מחירים עבור מטרות רכישה. גם מהבחינה של מקורות העסקאות יש דגש גדול יותר על מקור הזדמנויות ייחודיות ושוק שאינו נגיש.
- הרחבה גלובלית ושווקים מתעוררים
הפרייבט אקוויטי מתפשט יותר ויותר מחוץ לשווקים המסורתיים כמו צפון אמריקה ואירופה. שווקים מתעוררים, במיוחד באסיה, הופכים לאטרקטיביים יותר בשל הצמיחה הכלכלית המהירה שלהם והמעמד הבינוני המתרחב.בעיקר באמצעות שיתופי פעולה מקומיים: שיתוף פעולה עם חברות מקומיות כדי להתמודד עם מורכבויות אזוריות. כמו גם עבודה עם קרנות אזוריות ע"י יצירת קרנות המתמקדות במיוחד בשווקים מתעוררים.
מי יכול להשקיע בפרייבט אקוויטי?
רק משקיעים העונים על הקריטריונים של משקיע כשיר יכולים להשקיע, הנה הקריטריונים ע"פ החוק בישראל :
נכסים פיננסיים: אדם חייב להיות בעל נכסים פיננסיים בשווי העולה על 8 מיליון ש"ח, לא כולל מקום המגורים העיקרי.
הכנסה שנתית: אדם חייב להיות בעל הכנסה שנתית העולה על 1.2 מיליון ש"ח, או 1.8 מיליון ש"ח במשותף עם בן/בת זוג, בשתי השנים האחרונות.
הכנסה ונכסים משולבים: שילוב של הכנסה שנתית העולה על 600,000 ש"ח ונכסים פיננסיים בשווי של לפחות 5 מיליון ש"ח.
ישות כשירה: גופים מוסדיים כמו חברות ביטוח, קרנות פנסיה, וקופות גמל, וכן תאגידים עם הון עצמי העולה על 50 מיליון ש"ח, עשויים גם הם להיחשב כמשקיעים כשירים.
כיצד משקיעים פרטיים יכולים להיחשף לתחום של פרייבט אקוויטי?
ההשקעה בפרייבט אקוויטי מציעה הזדמנויות משמעותיות אך גם כרוכה בעמידה בקריטריונים מאוד ברורים. רק משקיעים כשירים יכולים להשקיע בסוג השקעות זה.
אופן ההשקעה יכול להתבצע בשתי דרכים :
השקעות ישירות: השקעה ישירה בחברות פרטיות או סטארטאפים. ניתן לעשות זאת דרך רשתות קשרים, אירועים בתעשייה או היכרות עם יועצים פיננסיים.
או ע"י השקעה בקרנות: השקעה דרך קרנות הון פרטיות המנוהלות על ידי חברות PE. קרנות אלו מאחדות הון מכמה משקיעים כדי להשקיע בפורטפוליו מגוון של חברות.
מהן הקרנות ההשקעה בתחום הפרייבט אקוויטי ש VALUE עובדת איתן?
Carlyle Partners VIII –קרן הדגל השמינית של קרלייל בתחום הפרייבט אקוויטי. קרן באסטרטגיית Buyout להשקעה בחברות ממוקדות צמיחה בצפון אמריקה על פני ששת הסקטורים בהם קרלייל מתמחה לרבות טכנולוגיה, קמעונאות, שירותי בריאות, ,תעשייה תעופה וחלל ושירותים פיננסים.
AlpInvest Co-Investment Fund IX – קרן פרייבט אקוויטי באסטרטגיית Co-Invest להשקעה משותפת בעסקאות מורכבות בקנה מידה גדול לצד מנהלי קרנות פרייבט אקוויטי גלובליים מובילים בעולם. הקרן מתמקדת בהשקעה בחברות במגוון תעשיות וגיאוגרפיות ומנוהלת על ידי AlpInvest Partners, מנהל פרייבט אקוויטי גלובלי מוביל בעל היסטוריה ארוכה בתעשייה.
AlpInvest Secondaries Program VIII – קרן פרייבט אקוויטי באסטרטגיית Secondary. אסטרטגיית הקרן שואפת לנצל צורכי נזילות של מנהלי קרנות ומשקיעים קיימים במטרה להשיג הנחות פוטנציאליות ברכישה של נכסי בסיס איכותיים עם פוטנציאל צמיחה ניכר ולספק חשיפה מגוונת על פני תעשיות, נכסים, מנהלים ושנות בציר.
Cinven VIII – קרן הדגל השמינית במספר של Cinven בתחום הפרייבט אקוויטי. קרן באסטרטגיית BUYOUT במיקוד בחברות מובילית באירופה וצפון אמריקה. Cinven שואפת לקדם צמיחה בחברות הפורטפוליו שלה באמצעות יוזמות בינלאומיות, פיתוח מוצרים ושיפור תפעולי. ל-Cinven יש טראק רקורד חזק ומוכח ביצירת ערך עם מומחיות סקטוריאלית עמוקה במגוון תעשיות, כולל שירותים פיננסיים, קמעונאות, בריאות, טכנולוגיה ותעשיות.
Vestar Capital Partners VII – קרן פרייבט אקוויטי באסטרטגיית BUYOUT המשקיעה בחברות אמריקאיות בשוק המידל מרקט. ל-Vestar מומחיות עמוקה וניסיון רחב בזיהוי ותמיכה בחברות איכותיות בעלות פוטנציאל צמיחה חזק. המנהל מציג ביצועים היסטוריים חזקים במגוון רחב של תעשיות, כולל צרכנות, בריאות ותעשייה.
New Mountain Capital VII – קרן השקעות מסוג פרייבט אקוויטי במיקוד אסטרטגי אחיד בתחום BUYOUT. NMC VII מתמקדת בהשקעות צמיחה ובנייה של עסקים במגזרי צמיחה מחזוריים תוך הקפדה על מצוינות תפעולית ופיתוח אסטרטגי במגוון של חברות בשוק המידל מרקט באירופה. ל-NMC טראק רקורד חזק ומוכח כאשר המנהל נחשב לאחד המנהלים המובחרים באירופה ובעולם כולו.
Coller Institutional Partners VIII – קרן הדגל באסטרטגיית הדגל של קולר קפיטל שנחשב למייסד אסטרטגיית הסקונדרי ואחד מהמנהלים המובילים בתחום. הקרן מתמקדת ברכישת זכויות קיימות בקרנות פרייבט אקוויטי, במטרה לספק נזילות למשקיעים אחרים. Coller Capital ממנפת את הרשת הנרחבת שלה ואת הידע העמוק שלה בתעשייה בכדי לזהות הזדמנויות אטרקטיביות ולנהל משא ומתן על תנאים נוחים. הקרן שמה לה למטרה לספק תשואות אטרקטיביות למשקיעים שלה באמצעות שילוב של רכישת נכסים במחירים אטרקטיביים ושמירה על רמת ביצועים חזקה בנכסי הבסיס.
Coller Institutional Partners IX – קרן CIP IX הוקמה במטרה להמשיך את אסטרטגיית ההשקעה והביצועים החזקים של קרנות 1-8. קולר קפיטל שואפת ליישם את אותה מתודולוגיה שהציבה את אותה ברביע הראשון של מנהלי קרנות הסקונדרי הגלובליות במטרה להמשיך ולספק למשקיעיה פיזור רחב על פני נכסי בסיס איכותיים עם פוטנציאל צמיחה ניכר, תעשיות, מנהלים ושנות בציר.
Clayton Dubilier & Rice XI – קרן CD&R XI הינה קרן פרייבט אקוויטי באסטרטגיית BUYOUT. הקרן משקיעה בארבעה ענפי ליבה: צרכנות/קמעונאות, שירותי בריאות, תעשייה ושירותים. ההשקעות יתבצעו בעיקר בצפון אמריקה ובמערב אירופה. היסטורית CD&R נמנית בין השחקנים המובילים בעולם בתחום הפרייבט אקוויטי עם רקורד חזק ומיקוד בשותפויות ארוכות טווח בהם ידע המנהל להניע יצירת ערך באמצעות שיפורים תפעוליים ויוזמות צמיחה אסטרטגיות.
מדוע לבחור בחברת VALUE לייעוץ בקרנות פרייבט אקווטי?
פרייבט אקוויטי נותר רכיב חיוני במערכת הפיננסית הגלובלית, ומציע הזדמנויות משמעותיות למשקיעים ולחברות כאחד. על ידי הבנת סוגי ההשקעות הזמינות, הדרישות הנדרשות ותהליך ההשקעה, יכולים משקיעים להשתתף בהצלחה בקטגוריה זו של נכסים.
אנחנו ב VALUE מנהלים ומנגישים קרנות פרייבט אקוויטי מהמובילות בעולם למשקיעים כשירים .